festninger

Festninger

kr 100,00

Kategorier: ,

Produktbeskrivelse

I alle spillets faser er aktivitet alfa og omega. I sluttspill dukker det imidlertid opp situasjoner hvor det eneste riktige er passivt forsvar. Om man kan holde remis ved å forsvare seg passivt kalles dette en festning.

Da jeg var ungdom fortalte Peter Heine Nielsen meg at stormestre kan hundrevis av slike festninger. Den gang ble jeg skrekkslagen, men i dag vet jeg at dette er sant. I sluttspillet finnes det utallige situasjoner som man med sikkerhet kan si er remis ved å forsvare seg passivt.

Selv om jeg ikke er noe stor tilhenger av å pugge ulike ting, er prosessen å lære seg festninger svært nyttig. Ikke bare oppstår festningene veldig ofte, men man lærer seg også noe grunnleggende om sluttspillet ved å se på dette. Da jeg tok stormester napp i Roquetas de Mar i Spania i januar 2011, ble hele tre av mine ni partier avgjort på ulike festninger.

Klubbspillere skyr ofte sluttspillet fordi de er redd for at de ikke kan nok. En god start er å lære seg festninger. Det er nyttig, lærerikt og ofte er det ganske fascinerende.

 

Festninger