Oslo Sjakkfestival

Velkommen til Oslo Sjakkfestival!

Bli med på en sosial og lærerik sjakkhelg fylt av en rekke kurs og foredrag. Her vil det bli kurs for alle nivåer, fra begynnere til hobbyspillere og eksperter. Lær hvordan trene sjakk, hva som skiller en mesterspiller fra en hobbyspiller, strategi, planlegging, taktikk, angrep, gå på begynnerkurs og mye, mye mer. Du vil også få mulighet til å prøve deg mot andre spillere, møte en stormester på brettet og delta på kafésjakk. Denne helgen vil du ikke gå glipp av!

God stemning på en cafesjakkturnering i 2014. Foto: Tajei Joten Svensen
God stemning på en cafesjakkturnering i 2014. Foto: Tarjei Joten Svensen

Tid: Lørdag 2.april: 10.00-16.30 og Søndag 3. april: 10.30-17.00

Hvor: 657, Fredensborgveien 24 D, Oslo

Kafesjakk: Lørdag 2. april fra klokken 19.00, i 2. etage på Chateu Neuf i Slemdalsveien 15

Pris:

Festivalpass: kr. 2000 kroner for hele helgen, inkludert deltakelse på kafesjakk (også inkludert lunsj begge dager)

Kun kurs lørdag: 1100 kroner (inkludert lunsj lørdag)

Kun kurs søndag: 1100 kroner (inkludert lunsj søndag)

Kafesjakk hvis du ikke har festivalpass: 150 kroner.

Oslo Sjakkfestival arrangeres av stormester Torbjørn Ringdal Hansen, som er tidligere landslagsspiller og kjent som Magnus Carlsens første trener, og Heidi Røneid, kjent fra NRKs sjakksendinger.

 

Program

Lørdag 2. april

Angrep i sjakk – GM Kjetil Lie

Kjetil A. Lie er stormester og regnes som Norges fremste angrepsspiller i sjakk. Her vil du lære hvordan du kan finne muligheter andre sjakkspillere overser, hvordan lytte til intuisjonen din og hvordan tørre å gå til angrep.

Bli bedre i sluttspill – GM Torbjørn Ringdal Hansen

Mange partier ender med sluttspill, men hvordan kan du sørge for at du havner i et sluttspill som er så bra som mulig for deg? Stormester Torbjørn Ringdal Hansen er spesielt dyktig på sluttspill og vil lære deg hvilke sluttspill du bør trakte etter og hvorfor. Her vil du lære hvordan du bør bytte brikker for å få så stor fordel som mulig når du skal over i sluttspillet.

Posisjonspillet – GM Leif Erlend Johannessen

Leif Erlend Johannessen ble Norges femte stormester og vil ta utgangspunkt i posisjonsspillets far, Wilhelm Steinitz, når han lærer deg hvordan du kan få solide stillinger på brettet.  Steinitz har hatt enrom betydning for moderne sjakk, ved å lage regler for hvordan man bør spille midtspillet. Johannessen vil lære deg hvordan du kan bruke disse reglene for å Lær hvordan du skal forbedre stillingen din, hva du kan lese ut fra bondestrukturer på brettet og hvilke brikker du bør bytte mot andre for å til slutt stå best på brettet.

Forstå stillingen – GM Torbjørn Ringdal Hansen

Å vurdere stillingen korrekt er helt avgjørende for å ta riktige beslutninger. Stormester Torbjørn Ringdal Hansen vil lære deg hvordan du vurderer stilingen, og hvordan du kan bruke vurderingen til å finne ut hva du bør spille videre.

Sjakkopardy – Heidi Røneid

Vi deler inn gruppen i lag og spiller Sjakkopardy – en uformell Jeopardy i sjakk. Løs sjakkoppgaver i ulik vanskelighetsgrad med laget ditt, og se hvem som går av med seieren.

Begynnerkurs – Heidi Røneid

Hele lørdag arrangeres det begynnerkurs med Heidi Røneid, kjent fra NRKs sjakksendinger. Her vil du lære enkle huskeregler som gjør deg mye bedre i sjakk, hvordan spille sunt i åpningen, hvordan finne riktig plan, om ulike matter du må kunne, bindinger og hvordan vinne sluttspillet. Under begynnerkurset får du også sjansen til å prøve deg mot stormester Torbjørn Ringdal Hansen (han spiller mot hele gruppen samtidig).

 

Søndag 3. april

Hvordan trene sjakk? – Bli mesterspiller som voksen – Håkon Briseid

Håkon Briseid starter i klubb som voksen, men trente seg opp til å bli en solid mesterspiller med 2150 i rating og har vunnet mot en stormester i et turneringsparti. Briseid vil lære deg hvordan du bør trene effektivt, for å bli best mulig når du ikke lenger er et barn med mye fritid, og hvordan du kan bli veldig god, selv om du startet sent med sjakk.

Slå en stormester – GM Aryan Tari

Aryan Tari er Norges nyeste stormester, og et av Norges virkelige store talenter. Nå får du sjansen til å prøve deg mot han i simultansjakk (Tari spiller mot flere samtidig). Samle opp alt du har lært i løpet av helgen og se om du kan knuse det unge talentet.

Spill med initiativ – GM Torbjørn Ringdal Hansen

Mange spillere er redde for å kaste seg ut i noe de ikke kan se konsekvensene av. Her vil du lære hvordan du kan gjøre langsiktige ofre og hvordan du spiller energisk når det er det som kreves av deg.

Forstå motstanders plan – GM Torbjørn Ringdal Hansen

Har du opplevd at motstanderen alltid kommer deg i forkjøpet? Det å viktig å forstå hva motstanderen pønsker på. Her vil du lære å stikke kjepper i hjulene ved presist forsvarsspill og forebyggende tenkning.