Lærestoff

Både i forbindelse med min egentrening og i undervisningsarbeidet har jeg lagd mye undervisningsmateriale. Vanskelighetsgraden på undervisningsmaterialet varierer og det vil være noe for enhver spillestyrke. Noe av det har blitt publisert mens mesteparten ligger på pc’en hjemme. Jeg deler imidlertid gladelig med mine elever. Nedenfor kan du se noen eksempler.

I 2010 ga Boris Avrukh ut en strålende bok om et 1.d4-repertoar for hvit. Som en svoren Kongeindiskspiller var jeg panikkslagen. Jeg hadde gått igjennom hele kapittelet og jeg kunne ikke finne noe annet enn elendige varianter for svart. Var min favorittåpning dårlig? Variantene hans var så overbevisende at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Jeg satt og stirret på trekket han mente var så himla godt – heng deg på!

1. d4 Sf6 2. c4 g6 3. Sf3 Lg7 4. g3 O-O 5. Lg2 d6 6. O-O Sc6 7. Sc3 a6 8. Dd3

Kongeindisk 2

Joda, 8.Dd3 ser rart ut. Men uten å kjede deg med lange varianter gikk Avrukhs analyser helt til sluttspillet. Men rett før jeg skulle kaste brikkene i veggen, tenkte jeg på det «umulige» 8…b5. Den henger med tre brikker, men tenk så kult om dette hadde fungert!

I dag har jeg spilt trekket en rekke ganger. Debuten kom mot en superstormester med remis som resultat. Jeg har ennå ikke tapt med dette trekket, og faktisk ser det ut som hvitspillerne har begynt å unngå 8.Dd3 mot meg. Mine elever har selvfølgelig hengt seg på moroa, og smilet var bredt da jeg kunne vise til en artikkel skrevet av Kongeindisk-eksperten og forfatteren David Vigorito på chesspublishing.com. Der var det vist til partiene til meg og mine elever. Kommentaren til Vigorito var at hvis 8…b5 var godt, ville man kunne regne med at Avrukhs 8.Dd3 ville bli langt mindre populært. I dag ser jeg at flere sterke stormestere har spilt 8…b5, og med positiv score til svart.

Her kan du se artikkelen jeg delte med mine elever. Håper flere av dere begynner å spille denne varianten slik at den en dag kan få navnet Den norske varianten 🙂

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.